Autogeni trening

Često postavljana pitanja

Što je Autogeni trening?

Autogeni trening znanstveno je i medicinski priznata tehnika pomoću koje učimo jednostavnije živjeti i lakše se nositi sa svim životnim okolnostima. Sastoji se od nekoliko vježbi kojima ojačavamo imunološki sustav, fizičko tijelo i psihičko stanje.

Kako će mi pomoći Autogeni trening?

Autogeni trening će Vam pomoći da ovladate sobom, svojim mislima i reakcijama kako biste se uspješno nosili sa svim događajima u bilo kojim okolnostima.

Koja je razlika između Uvodnog predavanja i obuke Autogenog treninga?

Uvodno predavanje traje oko 45 minuta i na njemu dobijete osnovni uvid u to što je Autogeni trening i po kojim principima djeluje. Uvodno predavanje je besplatno i nakon njega niste obavezni ići na obuku Autogenog treninga. Odlučite li se ići na obuku Autogenog treninga, prije toga svakako morate prisustvovati Uvodnom predavanju.

Koliko dugo traje obuka Autogenog treninga?

Obuka traje 20 punih sati, raspoređenih u 10 dolazaka po 2 sata. Najčešće se održava dva puta tjedno, ali ritam obuke u specifičnim situacijama može biti i drugačiji.

Zašto obuka traje toliko dugo?

Na obuci, uz samu tehniku Autogenog treninga koja se sastoji od šest standardnih vježbi, obučavamo Vas i za primjerice: kako se nositi s mislima i različitim emocionalnim stanjima, kako se nositi sa stresom, strahovima, panikama, nemirima, brigama, bijesom, kako rješavati konfliktne situacije, kako imati dobru komunikaciju s bračnim partnerom, djecom, kolegama i prijateljima, kako efikasno odlučivati, provoditi ciljeve i preuzeti odgovornost. To su samo neke od tema i zato obuka traje 20 punih sati.

Trebam li za Autogeni trening imati neko predznanje?

Ne trebate imati predznanja jer je tehnika osmišljena jednostavno i svaki čovjek ju može razumjeti.

Koliko su velike grupe?

Grupe se sastoje od 2 do 20 polaznika.

Moram li pred grupom govoriti o sebi i svojim problemima?

Ne, to nije grupna psihoterapija i nitko od Vas ne traži da iznosite detalje iz svog života pred drugima. S druge strane, ako želite navesti svoj primjer ili postaviti pitanje vezano za Vaš život, možete bez ustručavanja to učiniti na način koji se dogovorite s voditeljem. Tijekom obuke dajemo puno primjera iz života pa ćete sigurno u nekima pronaći sebe i dobiti odgovore na pitanja koja nisu niti postavljena.

Mogu li doći s prijateljicom/prijateljem ili članom obitelji?

Na Uvodno predavanje možete doći s kim želite jer je ono informativnog karaktera, ali na obuku Autogenog treninga trebate doći svojom voljom i odlukom kako želite nešto učiniti sa sobom i svojim životom.

Trebam li za Autogeni trening ponijeti sportsku odjeću za vježbanje?

Vježbe Autogenog treninga izvode se mentalno i nije Vam potrebna sportska niti bilo koja dodatna oprema.

Hoću li nakon obuke znati riješiti sve svoje probleme?

Autogeni trening ne nudi brzopotezna, instant rješenja, ali uči Vas načine i daje Vam potrebne "alate" kako biste svaki problem znali samostalno riješiti. Na Vama je da ih upotrijebite kada Vam zatrebaju. Uz tehniku uzimate život u svoje ruke i dalje živite život sa svojim usponima i padovima, a ne vežete svoju sreću ili nesreću uz njih.

Koliko vremena dnevno moram izdvojiti na Autogeni trening?

Ne morate odvajati posebno vrijeme za Autogeni trening. Sve vježbe se rade mentalno i možete ih obavljati uz svoje svakodnevne obveze. Upravo zbog toga idealan je za današnji način života u kojem Vam ostaje vrlo malo vremena za Vas same.

Je li Autogeni trening u suprotnosti s religijom, radi li se o nekoj sekti?

Autogeni trening nije sekta i ne kosi se ni s jednom religijom, sve ih uvažava i cijeni te potiče zajedništvo među ljudima.

Mogu li imati negativnih nuspojava ako pijem lijekove i provodim Autogeni trening?

Autogeni trening Vam pomaže pri jačanju imuniteta i ozdravljanju i nema negativnih nuspojava uz uzimanje lijekova. Razgovarajte sa svojim voditeljem koji Vam može pomoći dodatnim savjetima, a terapiju medikamentima rješavajte s liječnikom koji Vam ih je ordinirao.

Moram li vjerovati u Autogeni trening?

Vjera u tehniku nije potrebna. Dajte si vrijeme, radite vježbe i vidjet ćete kako se promjene događaju.