Autogeni trening

Hrvatsko, Austrijsko i Njemačko društvo zajedno

Akademija Autogenog treninga preko Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju surađuje s Austrijskim društvom za unapređenje Autogenog treninga (die Gesellschaft zur Förderung des Autogenen Trainings - GAT) iz Beča, kao i s Njemačkim društvom za liječničku hipnozu i autogeni trening (Deutsche Gesellschaft für Ärtzliche Hypnose und Autogenes Training - DGAEHAT e.V.).

Njemačko društvo za liječničku hipnozu i autogeni trening osnovano je 1955. godine u Njemačkoj u Lindau. Tvorac Autogenog treninga Johannes Heinrich Schultz bio je osnivač Društva, a više o Njemačkom društvu za liječničku hipnozu i terapiju možete naći na web stranici http://www.dgaehat.de/.

Schultz, kao liječnik, dermatolog, neurolog, psihijatar i psihoterapeut, uveo je psihoterapijski koncept Autogenog treninga utemeljen na psihološkim i fiziološkim činjenicama.

Mr. dr. Heinrich Wallnöfer, posljednji živući i aktivni učenik utemeljitelja Autogenog treninga (J.H.Schultza), pružio je potporu Jadranki Škarici u osnivanju Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju te je ujedno počasni član i osnivač Hrvatskog društva. Također je počasni član Njemačkog društva za liječničku hipnozu i autogeni trening (DGAEHAT).

U sklopu navedene suradnje, tijekom lipnja 2014. godine, Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju dobilo je poziv od Njemačkog društva za liječničku hipnozu i autogeni trening i njegovog voditelja arhive, Wolf-Rainer Krausea, neurologa i psihijatra, za sudjelovanje na godišnjoj konferenciji triju njemačkih društava/udruga koje svoj rad temelje na razvoju i unapređenju znanstveno i medicinski priznatih tehnika opuštanja, između ostalog i Autogenog treninga.

Konferencija je održana u Njemačkoj, u gradu Blankenburgu. Naši predstavnici gostovali su na redovnoj, izbornoj Skupštini Njemačkog društva za liječničku hipnozu i autogeni trening te su sudjelovali na radionicama Autogenog treninga i biofeedback-a. Na radionicama su potvrđeni pozitivni efekti i promjene uslijed prakticiranja Autogenog treninga. Moguće ih je registrirati mjernim instrumentima na ljudskom tijelu.

Predstavnici Hrvatskog društva za autogeni trening, hipnozu i terapiju posjetili su Kliniku za psihijatriju i psihoterapiju, unutar koje posluje i posebna Dnevna bolnica. Bolnica je smještena izvan bolničkog kruga, u ugodnom ambijentu jedne gradske vile. U bolničkom radu s pacijentima, zbog njihovog opuštanja i poboljšanja cjelokupnog psihičkog i fizičkog zdravlja, svakodnevno se primjenjuje Autogeni trening.

Hrvatska, austrijska i njemačka suradnja imaju zajednički cilj kojim žele unaprijediti, propagirati i širiti Autogeni trening. Suradnja je aktivna te se nastavlja i dalje.

 NATRAG NA VRH

  • Glavni liječnik dr. W.-R. Krause iz Njemačkog društva (DGäEHAT) uvjerio se u uspjeh i sjajan razvitak Hrvatskog društva pod vodstvom Jadranke Škarice...
    Opširnije...
  • Naš cilj je širiti znanja autogenog treninga prema učenju Jadranke Škarice kako bismo pomogli što većem brojem ljudi da osvijeste svoju vrijednost kao čovjeka i da na taj način doprinesemo stvaranju boljeg i pozitivnijeg svijeta.
    Opširnije...