Autogeni trening

ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA

ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, PETRINJA

„ŽIVOT NAS UVIJEK VOLI, Petrinja“ donosi u grad Petrinju programe Autogenog treninga, dovodi Voditelje certificirane od strane Njemačkog društva za autogeni trening i liječničku hipnozu i Društva za unaprjeđenje autogenog treninga iz Beča, a Europska unija daje mogućnost svim punoljetnim stanovnicima grada Petrinje da sudjeluju u radionicama besplatno, uz moto „UZVRATI LJUBAV I UKLJUČI SE!“

Uspješno nošenje s izazovima modernog načina života istinsko je umijeće koje se pokazuje ključnim za zdravo i sretno življenje pojedinca, obitelji i šire društvene zajednice. Osim izazova modernog načina života, njima se pridružuje i pandemija COVID 19 dodatno povećavajući dozu nesigurnosti, straha, stresa i bolesti kod ljudi. Posebice su povećanoj dozi straha, stresa i odgovornosti izloženi frontline djelatnici u borbi s pandemijom: zdravstveni radnici, socijalni radnici, djelatnici humanitarnih organizacija, djelatnici sustava socijalne skrbi, čistačice i spremačice, nastavno osoblje u školama, djelatnici u ugostiteljstvu i trgovini. Osim straha od zaraze, bolesti i smrti za sebe i/ili za svoje najbliže, povećan je strah i zbog gubitka posla. Strah je prisutan i zbog smanjenja prihoda ili potpunog ostajanja bez prihoda, čemu pridonosi propadanje velikog broja tvrtki uz slabije punjenje državnog proračuna.

U ovakvim stresnim situacijama potrebna je promjena ponašanja i primjena novih praksi. Iako postoje dokazano učinkovite tehnike, znanja i alati psihosocijalne podrške i osnaživanja pojedinca koji mu mogu pomoći, oni su većem dijelu stanovnika Hrvatske nedostupni. Navedeno se, provedbom projekta „Život nas uvijek voli, Petrinja“, financiranog sredstvima Europske unije, na području grada Petrinje značajno i pozitivno mijenja.

Autogeni trening jednostavna je, učinkovita, znanstveno i medicinski priznata tehnika pomoću koje se čovjek uči lakše nositi sa svim životnim okolnostima i izazovima. U primjeni je gotovo 100 godina u medicini, psihologiji, psihoterapiji, sportu, obrazovanju, gospodarstvu, umjetnosti, svakodnevnom životu. Utemeljio ju je njemački liječnik Johannes Schultz 1928. godine. Počasni predsjednik HDATHT-a je dr. Heinrich Wallnöfer, posljednji živući učenik J. H. Schultza.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. godine, u 100% iznosu ukupne vrijednosti projekta od 1.467.338,00 HRK.

Više o projektu na: http://eu.autogenitrening.hr/